Studenten FF verbeteren Nederlands examen

Student werknemers Future Financials doen succesvol voorstel om het Nederlands examen Spreken(= betoog) 3F te verbeteren

Future Financials
ROC Zadkine en de Stichting Pro Management School Future Financials hebben de handen ineen geslagen. De Stichting is een samenwerking aangegaan met Pro Management Onderwijssupport (PMOS). PMOS is een bureau dat de financiële administratie verzorgt voor verschillende onderwijsinstellingen, MKB, verenigingen en ZZP-ers en is een van de aanbieders van werkervaringplaatsen voor de student werknemers. In september 2011 is de duale werk-/leerroute van start gegaan, een intensieve samenwerking tussen ROC Zadkine en de Stichting Future Financials. De duale route behelst de opleiding Financieel Administratief Medewerker niveau 3 en 4.

Student-werknemers worden de gedurende de duur van de opleiding 20 uur per week ingezet bij de stagebiedende organisaties. 20 Uur per week wonen zij theorielessen en hoorcolleges bij. Wij volgen dit werk-/leertraject in 2 jaar. Een snelle student zou de duale route zelfs in 1 jaar kunnen doen. Hier is dan ook sprake van maatwerk.

"Wij zijn Howeshka Naimi en Timo Patty, twee student werknemers van Future Financials. Toen wij hoorden wat er van ons werd verwacht tijdens het examen Nederlands Spreken 3F, waren wij van mening dat wij niet volledig worden beoordeeld op de inhoud van ons te houden betoog. Daarom hebben wij een voorstel ingediend om het spreekexamen te wijzigen."

Aanleiding en huidige situatie
De situatie bij het Examen Spreken 3F is als volgt: de student krijgt 15 minuten voorafgaand aan het examen een aantal stellingen voorgelegd, waaruit er één gekozen moet worden.
Onder voorbereiden verstaan wij het doen van onderzoek om argumenten bij de stellingen te kunnen vinden. Wij vinden dat het voor een goed betoog noodzakelijk is dat de opbouw, structuur en verhaal goed in elkaar zitten: met onderbouwing van statistieken en feiten. Dit lukt niet binnen een tijdsbestek van 15 minuten. De beoordeling zou gebaseerd moeten zijn op de inhoud van het betoog.

Reden om het examen te veranderen
De reden waartoe wij graag een verandering wilden aanbrengen is, omdat wij een betere aansluiting van theorie op praktijk wilden realiseren. Dit omdat wij ons er van bewust waren dat het noodzakelijk was om in het bedrijfsleven, door middel van goed onderbouwde argumentatie, andere mensen te kunnen overtuigen van het te presenteren standpunt/mening. Deze competentie kan geleerd worden door te leren hoe men een goed betoog kan houden.

De nieuwe methode
In onze nieuwe methode willen we een aantal punten veranderen, namelijk:

  • De student komt zelf met een voorstel van een stelling. In overleg met de docent wordt een week van tevoren de stelling officieel bekend gemaakt. De stelling moet betrekking hebben op de maatschappelijke beroepscontext van de student.
  • Het betoog wordt gehouden met behulp van PowerPoint of Prezi, omdat dit ook een goede voorbereiding is op het bedrijfsleven.
  • Het betoog wordt gehouden voor publiek in plaats van alleen één examinator. De betreffende examinator beoordeelt en filmt de presentatie.

De voordelen van de nieuwe methode
Het grootste voordeel van deze nieuwe methode is dat de student daadwerkelijk op zijn presentatie- technieken en de inhoud van zijn/haar betoog wordt beoordeeld. Dit heeft tot gevolg dat de student beter is voorbereid op wat er in het bedrijfsleven van hem/haar wordt verwacht. Het voorstel ligt inmiddels ter goedkeuring bij de Vaststellingscommissie Examinering. Enkele studenten van Future Financials gaan deze wijze van examineren als pilot in praktijk brengen.

Voor vragen of inzage in het voorstelkunt u contact opnemen met de onderstaande studenten.

Studentenraad Future Financials:
Howesha Naimi, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. & Timo Patty Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Sponsors:

logo-exact logo-raet logo-nederpelt90x

Initiatief van:

2014-PMOS-ff logo-zadkine